Product Details

100 Hectares - Filigrana

   Denominação de Origem Controlada

18

Karakteristieken

Oogstjaar: 2016
Alcohol: 14%
Wijnhuis: 100 Hectares
Regio: Douro
100 Hectares

De geschiedenis van 100 Hectares vangt aan begin de jaren 70, wanneer de familie Bras e Cigarro, uit voorliefde voor de Douro-regio, grote investeringen aangaat om hun quintas gelegen in de sub-regio Baixa-Corgo op te waarderen. De quintas van deze familie zijn reeds van het begin af verbonden met de wijnbouw, waarbij er enkel wijnen worden geproduceerd van eigen druiven, wat tot op heden nog steeds de filosofie is van de broers Filipe en Andre. Toch zijn de wijnen van 100 Hectares pas na 2009 onder eigen label op de markt gekomen, toen Filipe en Andre de beslissing namen om hun actief leven volledig aan de wijnbouw te gaan wijden, en wijnen te gaan produceren welke van de hoogste kwaliteit zijn, maar met een nieuwe kijk op Douro. Voorheen werden er wijnen gemaakt voor enkele toonaangevende wijnhuizen uit de Douro streek.

Douro

De Douro is een unieke wijnregio met bijzondere groeiomstandigheden. Al eeuwenlang leveren de wijnboeren verfijnde portwijnen aan de hele wereld. Tegenwoordig gebruiken veel van deze wijnboeren hun beste druiven voor tafelwijnen en tonen de wereld dat de regio capaciteiten heeft om wijnen van de hoogste kwaliteit voort te brengen.
De productie mag maximum 55 hectoliter per hectare bedragen.
Witte wijn moet minimaal twee maanden worden opgeslagen, voor rode wijnen geldt een minimale opslagduur van acht maanden.
Het klimaat is continentaal met zeer hete zomers en strenge winters. De regenval varieert sterk naargelang de regio.De bodem bestaat deels uit verweerde graniet, maar ook voor een groot deel uit grijze leisteen.

Touriga Nacional

blauw
Wordt al sinds de 18e eeuw gebruikt in de port. Touriga Nacional is een vroeg rijpe druif met een diepe kleur en een intens aroma van rood fruit, rozen en viooltjes. Rijke tannines zijn ook kenmerkend voor deze druif.


Touriga Franca

blauw
Druivensoort die uiterst geschikt is voor hete regio's. Behoort tot de beste en populairste cultivars voor de portproductie in de Douro streek. Het is een zeer productief ras.
De wijn heeft een goed zuurgehalte, bevat veel tannine en levert zachte, lichte, fruitige en aromatische wijnen.


Tinta Roriz

blauw
Een typisch Portugese druivensoort voor rode wijn, die vroeg rijp is. De Tinta Roriz heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur, met weinig alcohol en die lang bewaard kan worden zonder kleur te verliezen. De wijn heeft een fruitige smaak en geur, met weinig zuur en sommige wijnen hebben iets van specerijen en rood fruit.


Tinto Cao

blauw
Tinto Cao levert complexe en tanninerijke wijnen van hoge kwaliteit en bezit een fraai aroma en een lichte kleur.


Sousao

blauw
Deze druivensoort is rond 1790 naar de regio Minho en aan de oevers van de Douro rivier gebracht, het uiterste noord-westen van Portugal, waar het tot op de dag van vandaag nog steeds de belangrijkste druivensoort is. De naam die toen al werd gebruikt was Sousao en dit ras werd voornamelijk gebruikt om Port donkerder te kleuren. DNA-onderzoek heeft in de jaren 90 van de 20ste eeuw een einde gemaakt aan een discussie en waar uiteindelijk ondubbelzinnig werd aangetoond dat Sousao en Vinhao eenzelfde druif zijn.

Gemiddeld tot late bloei en daardoor ook relatief laat rijp, is deze druif vooral bekend om
zijn uiterst diepe kleur, zo diep zelfs dat het lijkt alsof het vruchtvlees zelf rood is. De zeer dikke schil zorgt ervoor dat deze soort bijna totaal ongevoelig is voor schimmels en andere ziektes. De zuurtegraad is zeer hoog en de smaak verraadt tonen van kersen en bosvruchten. Deze druif vormt de basis van de beste wijnen die uit deze streek komen en aangezien het tannine-gehalte hoog is,kan de wijn ruim bewaard worden, in goede jaren zelfs tot 15-20 jaar.