Product Details

Taboadella Reserva Touriga Nacional

   Denominação de Origem Controlada

18

Karakteristieken

Oogstjaar: 2018
Alcohol: 13.5%
Wijnhuis: Taboadella
Regio: Dao
Taboadella

Taboadella bestaat uit 40 hectare wijngaarden tussen Vale do Pereiro en Vale do Sequeiro, op een hoog driehoekig plateau van 400-530 m hoogte, met glooiende hellingen naar het zuidoosten en een zonnige ligging op het zuiden en westen.

De bergketens beschermen de wijngaard tegen het Atlantische weer en de bittere winden uit Spanje, wat resulteert in een microklimaat dat perfect gelegen is en waar maritieme en continentale invloeden elkaar ontmoeten.

De wijngaarden worden niet geïrrigeerd, met behoud van traditionele kwaliteiten en typiciteit in de 18 percelen allemaal ‘geïntegreerd’ in één systeem, gekenmerkt door een plantdichtheid van 3500 planten per hectare en een gemiddelde productie van 4000 kg per hectare. In de jaren tachtig werd de wijngaard gedeeltelijk herplant, met de introductie van Tinta Roriz en Encruzado, Cerceal-Branco en Borrado das Moscas (Bical). Momenteel (2020) is de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 30 jaar, maar er staan er ook van minstens 100 jaar oud

De Taboadella-wijngaard werd geplant op een gemakkelijk te bewerken kwartsgranietgronden, met een laag wateropnemend vermogen. De genetische en historische erfenis in Taboadella, met wijnstokken die in deze bodems op 400 - 530 m hoogte zijn geplant, geeft een langzame rijping en grote elegantie, complexiteit en fraîcheur; een unieke eigenschap, dat alleen Taboadella aan zijn eigen wijnstokken kan verlenen.

Dao

Gelegen ten zuiden van de Douro is dit een van de bekendste en oudste wijngebieden van Portugal met een oppervlakte van ca. 20.000 ha.
De witte wijnen zijn helder geel van kleur, licht en fris, met een fruitige smaak.
De rode wijnen zijn robijnrood van kleur en hun nobel karakter komt met name bij wat langere rijping tot uiting, als de wijn nog milder en zachter en bijna stroperig wordt. Druivesoorten o.a.: Wit: Encruzado, Assario-Branco, Borrado das Moscas. Rood: Alfrocheiro Preto, Jaen, Tinta Pinheiro, Tinta Roriz.

Touriga Nacional

blauw
Wordt al sinds de 18e eeuw gebruikt in de port. Touriga Nacional is een vroeg rijpe druif met een diepe kleur en een intens aroma van rood fruit, rozen en viooltjes. Rijke tannines zijn ook kenmerkend voor deze druif.