Product Details

Cabriz Brut Branco

   Denominação de Origem Controlada

14

Karakteristieken

Oogstjaar: 2017
Alcohol: 12.5%
Wijnhuis: Cabriz
Regio: Dao
Cabriz

De huidige generatie Portugese wijnproducenten, waaronder Cabriz, is ambitieus.
Ze houdt de tradities in ere, maar omarmt óók vernieuwing. De Portugese wijnbouw is continu in ontwikkeling en de mogelijkheden blijken onbegrensd. Zo worden rode wijnen steeds fruitiger en verteerbaarder en verschijnen er ook steeds meer frisse witte wijnen op de markt. De combinatie van inheemse druivenrassen met de nieuwste technieken en internationale kennis levert eigenzinnige kwaliteitswijnen op. Niet voor niets worden ze in toenemende mate ontdekt door wijnliefhebbers die op zoek zijn naar moderne wijnen met een geheel eigen karakter. Cabriz maakt dit soort wijnen inmiddels al bijna dertig jaar en was in de jaren negentig een van de belangrijkste pioniers in de Dão.

In de glooiende heuvels aan de gelijknamige rivier bouwde Cabriz onlangs een gloednieuwe winery die van alle moderne technieken voorzien is. Het domein heeft nu bovendien een proeflokaal en een fantastisch restaurant waar de wijnen geserveerd worden bij regionale gerechten uit de Beiras. Het proeflokaal en het restaurant zijn geopend voor publiek en voor de ware wijn- en spijsliefhebber een omreis waard!

Dao

Gelegen ten zuiden van de Douro is dit een van de bekendste en oudste wijngebieden van Portugal met een oppervlakte van ca. 20.000 ha.
De witte wijnen zijn helder geel van kleur, licht en fris, met een fruitige smaak.
De rode wijnen zijn robijnrood van kleur en hun nobel karakter komt met name bij wat langere rijping tot uiting, als de wijn nog milder en zachter en bijna stroperig wordt. Druivesoorten o.a.: Wit: Encruzado, Assario-Branco, Borrado das Moscas. Rood: Alfrocheiro Preto, Jaen, Tinta Pinheiro, Tinta Roriz.

Bical

groen
Witte druivensoort uit Portugal. Meest bekend als soort in de Dao regio onder naam Borrados das Moscas. Deze tamelijk robuuste druif heeft een goed productie maar is gevoelig voor meeldauw. De wijn combineert een hoog zuurgehalte met een hoog alcoholpercentage en kan na enkele jaren op fles honingzoet worden. Bical heeft de naam aromatisch te zijn, maar veel moderne monocepages geven hier weinig blijk van. Schilcontact voor fermentatie schijnt echter een licht zeep en bloemachtig aroma te geven. De wijn kan goed bewaard worden.


Malvasia Fina

groen
Een van de oudste druivensoorten voor witte wijn. Tegenwoordig steeds minder in de mode en langzaam verdwijnend uit de meeste gebieden. Wordt nog wel verbouwd in enkele regio's in Portugal en op Madeira (een van de vijf klassieke druivensoorten voor Madeira). De wijnen zijn aan de zware kant, hebben een duidelijke notengeur en goed zuur. Malvasia is de belangrijkste druivensoort in Madeira.


Encruzado

groen
Deze cultivar, die een matige productie kent, heeft een hoog alcoholgehalte en heeft het vermogen om bijna de perfecte balans tussen suikers en zuurtegraad te behouden. Hij levert droge, fruitige aromatische wijnen voort in een van Portugal's top wijnregio's, Dao, maar ook in mindere mate in de regio Lisboa begint deze druif haar weg te vinden. De wijn verbetert indien hij gedurende 2-3 jaar rijping heeft op eikenhouten vaten en op de fles. Kenmerkt
delicate aroma's van rozen en viooltjes en een licht notie van citrus. U komt deze druif zowel als monocepage als in blend tegen, en heeft een buitengewoon verouderingspotentieel.