wijnregio Details

Douro

De Douro is een unieke wijnregio met bijzondere groeiomstandigheden. Al eeuwenlang leveren de wijnboeren verfijnde portwijnen aan de hele wereld. Tegenwoordig gebruiken veel van deze wijnboeren hun beste druiven voor tafelwijnen en tonen de wereld dat de regio capaciteiten heeft om wijnen van de hoogste kwaliteit voort te brengen.
De productie mag maximum 55 hectoliter per hectare bedragen.
Witte wijn moet minimaal twee maanden worden opgeslagen, voor rode wijnen geldt een minimale opslagduur van acht maanden.
Het klimaat is continentaal met zeer hete zomers en strenge winters. De regenval varieert sterk naargelang de regio.De bodem bestaat deels uit verweerde graniet, maar ook voor een groot deel uit grijze leisteen.

 
Andresen Tawny

0

€ 9.5

Andresen White

0

€ 9.5

Cadão branco

0

€ 8

Cadão rosé

0

€ 8

Cadão Superior

2020

€ 14

Cadão tinto

0

€ 8

Cadão Vintage 2014

2014

€ 39

Cadão Vintage 2016

2016

€ 39

Clama branco

0

€ 13

Clama tinto

0

€ 13

Craufurd Tawny

0

€ 12

Craufurd Vintage

2007

€ 38

Cytisus

2015

€ 11

Lello

2017

€ 8.5

Pocas Colheita 2000

2000

€ 25

Pocas Lagrima

0

€ 12.5

Pocas LBV 2009

2009

€ 19

Pocas Ruby

0

€ 9.5

Pocas Tawny

0

€ 9.5

Pocas White

0

€ 9.5

Pomares

2019

€ 8

Pomares

2019

€ 8

Vertice Reserva

2015

€ 15

Vertice Reserva

2015

€ 15

Touriga Nacional

blauw
Wordt al sinds de 18e eeuw gebruikt in de port. Touriga Nacional is een vroeg rijpe druif met een diepe kleur en een intens aroma van rood fruit, rozen en viooltjes. Rijke tannines zijn ook kenmerkend voor deze druif.


Touriga Franca

blauw
Druivensoort die uiterst geschikt is voor hete regio's. Behoort tot de beste en populairste cultivars voor de portproductie in de Douro streek. Het is een zeer productief ras. De wijn heeft een goed zuurgehalte, bevat veel tannine en levert zachte, lichte, fruitige en aromatische wijnen.


Aragonez

blauw
Een typisch Portugese druivensoort voor rode wijn, die vroeg rijp is. De Aragonez heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur, met weinig alcohol en die lang bewaard kan worden zonder kleur te verliezen. De wijn heeft een fruitige smaak en geur, met weinig zuur en sommige wijnen hebben iets van specerijen en rood fruit. Synoniem: Tinta Roriz.


Trincadeira

blauw
synoniem = Tinta Amarela, Preto martinho. Portugese druivensoort voor rode wijn die voornamelijk gebruikt wordt voor het maken van port. Deze soort, die een goede kleur geeft, is niet erg bestand tegen rot en kan snel tegen oogsttijd makkelijk en snel overrijpen. Komt ook voor in de Dao en Alentejo.


Siria

groen
De druif Siria word geteeld in het Portugese binnenland, namelijk in de hoger gelegen streken van de Beira Interior (Castelo Rodrigo) en de Dao-regio waar ze beter bekend staat onder de namen Alvadurao, Codega of Crato Branco. Siria is een heel productief druivenras met kleine druiven. De wijnen zijn heel delicaat, fris en elegant.


Rabo de Ovelha

groen
Portugese druivensoort voor witte wijn. De druiven hebben een hoog suikergehalte en groeien in grote lange trossen.


Moscatel

groen
Sinoniem=Moscatel Graudo. Druivenras met hoog suikergehalte. Wordt gebruikt voor de productie van aromatische, zoete wijnen.


Malvasia Fina

groen
Een van de oudste druivensoorten voor witte wijn. Tegenwoordig steeds minder in de mode en langzaam verdwijnend uit de meeste gebieden. Wordt nog wel verbouwd in enkele regio's in Portugal en op Madeira (een van de vijf klassieke druivensoorten voor Madeira). De wijnen zijn aan de zware kant, hebben een duidelijke notengeur en goed zuur. Malvasia is de belangrijkste druivensoort in Madeira.


Cerceal

groen
Witte cultivar die vooral gebruikt wordt voor de witte Dao wijnen. Het ras Cerceal dat gebruikt wordt in Bairrada, Douro en op Madeira is een andere cultivar. Cerceal branco is een zeer productieve cultivar die vroeg rijpt en aromatische en alcoholrijke wijnen levert met een fraai boeket en een goede zuurgraad. Vooral gebruikt in de Dao, maar wordt ook elders in Portugal geteeld.


Camarate

blauw
Camarate is een van de minder bekende Portugese druivenrassen. Wordt meestal als blend-wijn gebruikt. Heeft een fijne toets van bosbessen, frambozen en specerijen.